Фільтрація та обробка: завдання та рішення
Фільтрація, обробка та пакування
Дві основні технології фінальної фільтрації пива — діатомітова (Кізельгур) та мембранна фільтрація.
Виробництво різноманітних напоїв, таких як безалкогольні та міцні сорти пива, напої з їх основі з додаванням ароматизаторів, постійно зростає. За допомогою широкого діапазону наших модулів для змішування, карбонізації та деалкоголізації можна впровадити ефективні методи роботи для забезпечення надійного та гнучкого виробництва нових, унікальних напоїв для ваших існуючих та майбутніх замовників.
Перед пакуванням у процесі пастеризації або стерильної фільтрації знищуються всі мікроорганізми, що дає змогу збільшити термін зберігання продуктів, покращити їхні смакові якості та підвищити рівень безпеки.
Фільтрація пива
Challenge
- Kieselguhr filter clogging during filtration
- High Kieselguhr usage
- Short filtration cycles on crossflow filters
Solution
Outcome
- Stable and low solid content on the separator outlet
- Removal of solids by centrifugation reduces overall Kieselguhr usage and decreases the load during filtration
- Minimizes micronization of particulates in beer, reducing filter clogging and allowing longer filtration cycles
Challenge
- Short product shelf life
- Reinfection
Outcome
- Complete removal of micro-organisms
Challenge
- Oxidation during filtration
Outcome
- Deaerated water in transfer lines between brews prevents oxidation
Challenge
- High waste management cost
Solution
Outcome
- Easier waste management of Kieselguhr with liquid removed, making it drier and lighter
Blending, dosing, and carbonation
Challenge
- Getting the beer within specification
Outcome
- Assured accuracy in blending, dosing, and carbonation
Alcohol removal
Challenge
- Need to produce low-alcohol beer
Solution
- Alfa Laval Lowal dealcoholizer (based on RO/NF cross-flow filtration)
Outcome
- No thermal impact on product
- Production of low alcoholic beer (<0.5% v/v)
Challenge
- Need to produce non-alcoholic beer
Solution
- Alfa Laval Dealcoholization module (based on steam stripping under partial vacuum)
Outcome
- Production of non-alcoholic beer (<0.05% v/v)
- Consistency of output
- Stripped alcohol can be reused as ingredient in other applications
Treatment
Challenge
- Maintaining required shelf life and risk of re-infection
- High energy usage
Outcome
- Micro-organisms eliminated in beer
- Increased product shelf life
- With Flexitherm, up to 95% energy recovery, reduced operating costs (by up to 80%) compared to a traditional tunnel pasteurizer
- With Beer Sterile Filtration module, cold process requiring a minimal amount of energy